Wat is een koudegolf
Een koudegolf wordt door het KMI gedefinieerd als een aaneensluitende periode van minstens vijf dagen waarop de maxima onder het vriespunt blijven, en waarbij de minima op minstens drie van deze dagen lager zijn dan -10 graden (= strenge vorst). De winter van 1962-63 telde maar liefst drie opeenvolgende koudegolven met daartussen slechts enkele korte dooiperiodes.
De recente koudegolf in Ukkel dateert van de winter 2011-12 met een koudegolf van 30 januari tot 12 februari. In de periode 1954-2017 telde het KMI 16 koudegolven, waarvan sommige jaren er meer dan één voorkwamen. In elf winters hadden we met een koudegolf te maken voor deze periode, wat ongeveer overeenkomt op één winter om de zes jaar.
Bron KMI
De recente koudegolf in Ukkel dateert van de winter 2011-12 met een koudegolf van 30 januari tot 12 februari. In de periode 1954-2017 telde het KMI 16 koudegolven, waarvan sommige jaren er meer dan één voorkwamen. In elf winters hadden we met een koudegolf te maken voor deze periode, wat ongeveer overeenkomt op één winter om de zes jaar.
Bron KMI
Wat te doen bij koude
Algemene aanbevelingen
Bron Gemeente Kortenberg
- Drink regelmatig warme dranken. Opgelet: (sterke) alcohol helpt niet om op te warmen. Integendeel, alcohol veroorzaakt een snellere daling van de lichaamstemperatuur en verhoogt bijgevolg de risico’s op onderkoeling. Geef de voorkeur aan zoete dranken zonder cafeïne.
- Stel uw thermostaat af op een minimale kamertemperatuur die past bij uw levensstijl en die u aangenaam vindt.
- Vermijd echter te hoge temperaturen.
- Sluit de vertrekken die u niet of slechts zelden gebruikt. Isoleer zoveel mogelijk deuren en ramen (uw energiefactuur zal er enkel lichter door worden).
- Vergewis u ervan dat de verwarming naar behoren werkt. Zie erop toe dat er geen vreemd voorwerp de luchtkokers verstopt.
- Vul uw (kolen)kachels niet tot het uiterste. CO-vergiftiging kan dodelijk zijn.
- Haal uw huisdieren naar binnen. Indien dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat ze altijd toegang hebben tot voedsel en drinkbaar water (niet bevroren).
- Pas uw kleding aan: handschoenen, sjaal, warme sokken, wollen muts. Blootshoofds naar buiten gaan kan de lichaamswarmte met 30% doen dalen!
- Trek bij voorkeur verschillende lagen kleding aan. Wol, zijde en polypropyleen kunnen de lichaamswarmte beter behouden dan katoen.
- Rillen betekent dat het lichaam warmte verliest. Voortdurend bibberen is een teken dat het beter is terug te keren naar een warme omgeving.
- Vermijd verplaatsingen met de wagen wanneer de weersomstandigheden ongunstig zijn. Luister naar het weerbericht alvorens de weg op te gaan.
- Kleed u warm aan: wanneer u in uw wagen stapt, is het binnenin haast even koud als buiten. De verwarming van de wagen werkt pas na een tijdje optimaal.
- Neem voldoende eten en water mee.
- Neem dekens mee, vooral wanneer er kinderen meerijden. Als u in de file staat, kunnen dekens helpen u op te warmen zonder de verwarming van de wagen tot het maximum te moeten verhogen.
- Zorg ervoor dat u een mobiele telefoon bij u heeft.
- Vergeet uw geneesmiddelen niet indien u aan een chronische ziekte lijdt waarvoor u regelmatig geneesmiddelen moet innemen.
- Neem crème voor handen en voeten mee om eventuele huidletsels te voorkomen.
- Wanneer u in de file staat, schakel dan af en toe de motor uit, maar laat hem regelmatig een paar ogenblikken draaien. Op die manier draagt u bij tot de bestrijding van luchtvervuiling.
- Indien u bent gestopt, schakel dan uw koplampen uit om uw accu te sparen.
- Las regelmatig een pauze in. Kleed u warm aan en strek even de benen.
- Let in de stad dubbel zo goed op voor fietsers en voetgangers. Bij koud weer vermindert onze oplettendheid, in het bijzonder door het dragen van sjaals en mutsen.
Bron Gemeente Kortenberg
Nieuwsbrief
Krijg wekelijks onze nieuwsbrief in uw mailbox met het weerbericht, weernieuws en mooie weerfoto's. |