Zaterdag kunnen we voor het eerst deze winter in het hele land genieten van sneeuw die zal blijven liggen. Helaas wel voor korte duur want zondag wordt het opnieuw zachter en zal de sneeuw wegsmelten. Zaterdag beginnen we de dag droog met mogelijks enkele opklaringen. Al snel krijgen we meer bewolking en verwachten we net voor de middag de sneeuwzone aan de kust. Eerst kan er wat ijzel vallen maar al snel wordt dit sneeuw. Tijdens de sneeuwval blijft de temperatuur onder het vriespunt waardoor de sneeuw waarschijnlijk zal blijven liggen. De verwachte sneeuwhoogte op basis van verschillende modellen. In de avond zal het opwarmen waardoor de sneeuw zal transformeren in regen. Zondagochtend zouden we mogelijks nog kunnen genieten van een winters landschap maar de sneeuw zal snel smelten.
Volgende week verloopt te zacht en vrij winderig waardoor deze winterprik van korte duur is.
1 Opmerking
De laatste dagen verliepen goed koud, deze ochtend noteerden we op heel wat plaatsen vriestemperaturen. Daardoor was er gevaar voor ijs- en rijmplekken. Daarnaast merkten heel wat vroege bestuurders nog iets op, op hun auto's waren er ijsbloemen te zien. Maar hoe ontstaan ijsbloemen eigenlijk? ![]() Als het 's nachts goed afkoelt wordt ook je auto zeer koud. Soms wordt de temperatuur van de auto zelfs lager dan de lucht. In combinatie met vochtige lucht kan er ijs gevormd worden op de auto. Als de vochtige lucht in contact komt met de ruit, vriest dit vast aan een krasje of wat stof. Op de ruit vormt er zich dan een ijsbloem. En aan die ijsbloem groeit weer een volgende ijsbloem tot je mooie structuren krijgt. De figuren worden ook steeds groter. Ook dit weekend wordt het zeer koud en zullen we veel auto's zien met ijsbloemen. De laatste dagen verliepen grijs en koud en af toe viel er wat winterse neerslag. De volgende dagen blijven nog (licht) winters en vooral deze nacht en donderdag stijgt de kans op (smeltende) sneeuw. Vandaag blijft het meestal zwaarbewolkt en valt hier en daar wat regen, ijzel of (smeltende) sneeuw. Deze nacht en donderdagochtend trekt een neerslagzone vanaf Nederland over ons land en in de vroege ochtend kan er tijdelijk wat sneeuw vallen die eventjes kan blijven liggen. In het uiterste westen gaat het eerder om regen. In de loop van de voormiddag zal de winterse neerslag ook in Vlaanderen transformeren in regen. In de Ardennen (boven de 400 m) spreken we over sneeuw die blijft liggen. Radarbeeld van donderdagochtend 7u00 - Bron: Wetteronline Vrijdag en dit weekend verlopen nog steeds koud met vooral op vrijdag nog regen of winterse neerslag. Op zaterdag en zondag blijft het droog en zullen we eindelijk de zon nog eens zien. Het wordt vooral op zondag ijskoud met maxima rond het vriespunt. Ook de nachten verlopen zeer koud met minima rond de -3 graden in het centrum.
Volgende week ziet het er naar uit dat de koudere lucht geleidelijk zal verdwijnen. De maxima zullen opnieuw oplopen tot zo'n 6-8 graden wat dan weer te zacht zal zijn voor de tijd van het jaar. Natuurlijk schrijven we de winter nog niet af, er kan nog veel gebeuren. Wij volgen het dagelijks voor u op! Laatste update 31 december 11:00 Kerstmis is achter de rug en we bekijken de weerkaarten voor de laatste dagen van dit jaar met meerdere update's. We kunnen nu al zeggen dat de kaarten er lichtjes winter uit zien. Vandaag wordt het meestal zwaarbewolkt met perioden van regen en winterse neerslag. In het zuidoosten valt er sneeuw. Maxima tot 3-5 graden. Nieuwjaarsdag starten we mogelijks mistig, overdag blijft het wisselend tot bewolkt met kans op enkele winterse buien, vooral dan in het westen. Maxima van 3 graden in het centrum van het land. De dagen erna blijven koud en is de kans op winterse neerslag nog steeds aanwezig. De temperaturen liggen op zaterdag rond de 5 graden en vanaf zondag rond de 1-2 graden. Op de laatste weerpluim zien we een aanhoudende trend met kouder weer.
Bekijk hier de laatste weerpluim Laatste update 24 december 10:50 De kerstvakantie is begonnen en ook in deze moeilijke tijden vieren we Kerstmis. We bekijken de weerkaarten voor de feestdagen. Met deze laatste update bekijken we de weerkaarten. Vandaag draait de wind naar het noordwesten en krijgen we te maken met koudere lucht. De temperaturen zullen zakken naar normalere waarden voor de tijd van het jaar. We halen we maxima tot 5-7 graden en op Kerstdag maxima tot 5-6 graden. Daarbij vallen er geregeld (winterse) buien. Witte kerst? De kans op een witte Kerst in Vlaanderen is klein terwijl er in de hoge Ardennen sneeuw kan vallen vanaf vandaag. De grote hoeveelheden regen verdwijnen maar ook op Kerstdag krijgen te maken met buien die kunnen gepaard gaan met regen, smeltende sneeuw of hagel afwisselend met opklaringen. Tweede Kerstdag verloopt zwaarbewolkt en eerst droog, later verwachte we (lichte) regen en sneeuw in de Ardennen. Zondag trekt een nieuwe regenzone over ons land trekken en neemt de wind in kracht toe. Dit was de laatste update. Binnen enkele dagen bekijken we de weersverwachting voor oudejaarsavond en Nieuwsjaarsdag.
De afgelopen dagen en weken was het te zacht voor de tijd van het jaar. We haalden op sommige dagen maxima dicht tegen de 20 graden. Dat is natuurlijk niet normaal in november. Naar het weekend toe lijken de temperaturen opnieuw te normaliseren. Als we de laatste weerpluim bekijken zien we dat het vandaag en de volgende dagen zo'n 12 tot 14 graden wordt. Dat is zo'n 4/5 graden te warm vergeleken met het seizoensgemiddelde.
Vanaf donderdag en vooral dit weekend zien we een daling van de verwachte maxima. Met temperaturen rond 10 graden zitten we goed. Al zijn we vandaag nog maar maandag en kunnen de weerkaarten nog alle kanten op. Na het weekend nog onzeker Na het weekend is het nog onzeker. Het Amerikaanse weermodel komt met mooie weerkaarten tevoorschijn. Het zou een stuk kouder kunnen worden met later in de maand algemene nachtvorst. Al moeten we dit natuurlijk nog even afwachten. We houden jullie op de hoogte! Vandaag moeten we na een mistige start genieten van een laatste zonnige nazomerdag want vanaf morgen wordt het wisselvalliger met buien en meer wind. Daarbij wordt het de komende dagen een stuk frisser. Vandaag, dinsdag kunnen we nog genieten van een zonnige en warm dag met temperaturen tot 25 graden. Morgen komt er onstabiele lucht ons land binnen. Dit zorgt ervoor dat buien mogelijks met onweer vanuit het zuidwesten over ons land zullen trekken. Woensdagnacht trekt een koufront over België waardoor er koudere lucht ons land binnen komt. Van donderdag tot en met zondag verwachten we frisser weer met perioden van regen en buien mogelijks met onweer. De maxima liggen rond zo'n 15 graden. Ook de wind zal in kracht toenemen waardoor het onaangenaam zal voelen. Op de temperatuurgrafiek zien we enkele dagen een maxima rond de 15 graden. Na het weekend is het nog onzeker, het ziet er naar uit dat we zullen te maken hebben met normale maxima voor de tijd van het jaar.
De weerkaarten volgen we dagelijks op. Volg ons zeker op Facebook of Twitter voor de laatste updates. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen ziet het er naar uit dat we begin volgende week wel eens zouden kunnen te maken hebben met een kort nazomertje. De temperaturen zouden overdag tot zo'n 30 graden kunnen uitkomen. Vanaf maandag krijgen we warme lucht vanuit het zuiden, dit zorgt ervoor dat de temperaturen een stuk hoger zouden liggen dan deze dagen. Maxima van 25 tot zelfs 30 graden zijn mogelijk. Als we de actuele weerpluim bekijken zien we op maandag en dinsdag een opvallende stijging van de temperatuur. De temperatuurcurve tikt de 30 graden aan.
De dagen erna Vanaf woensdag wordt het eerder onzeker, krijgen we opnieuw normalere maxima rond de 20 graden of blijft de nazomer nog even aanhouden? Dat moeten we nog afwachten. Besluit Hoe de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat we enkele dagen kunnen genieten van warm zonnig weer. We wachten nog de weerkaarten van de volgende dagen af. Het kan soms vlug veranderen. Volg ons zeker op Facebook of Twitter voor de laatste updates. Vandaag en dit weekend krijgen we te maken met een wisselvalligere weertype. Vooral zaterdagavond en nacht krijgen we te maken met een actieve regenzone.
Vandaag vrijdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met regen en buien. Later op de dag krijgen we wel meer opklaringen vanaf het westen. We halen maxima tot 22 graden. Deze nacht trekt de regen weg en krijgen we overal meer opklaringen. Zaterdag starten we vooral in het oosten met nog wat zon maar al gauw krijgen we meer bewolking vanaf de kust en stijgt de kans op neerslag. Zaterdagnacht trekt een actieve regenzone over ons land. Temperaturen rond de 23 - 25 graden. Ook zondag wordt het wisselend bewolkt met nog enkele lokale buien. De maxima lopen op tot 22 graden. Exact 1 jaar geleden Vorige jaar hadden we op dit moment te maken met een hittegolf, De temperaturen liepen op tot 40 graden en meer. Het was daarbij zonnig en droog. Vandaag moeten we het doen met 20 graden minder, al lijkt het volgend weekend opnieuw wat warmer te worden. We houden jullie op de hoogte. Vorige week hadden we vooral vanaf woensdag te maken met wisselvallige en regenachtige dagen, de temperaturen zaten rond de 22 graden. Vandaag maandag is het al redelijk warm de zon is van de partij.
De komende dagen Vanaf dinsdag krijgen we volop zon en stijgt de temperatuur. De maxima liggen rond de 28 graden, woensdag en donderdag doen we we daar nog een paar graden bij en krijgen we maxima tot 32 graden of lokaal meer. Pas na het weekend lijkt de temperatuur weer te dalen naar meer normalere waarden. Dat zien we op de weerpluim hier onder afgebeeld. Hittegolf De kans is op een hittegolf is reëel, daarvoor moeten we in het meetstation van het KMI in Ukkel 5 dagen van minstens 25 graden meten waarvan er 3 dagen boven de 30 graden komen. Vanaf morgen geven we een prewaarschuwing voor hitte, spreken we van een hittegolf, dan starten we met de waarschuwingscode geel. Op de website van Warmedagen kan je meer informatie vinden. |